Ronde 5 : E = mc² (Wetenschap)

1. We zoeken de naam van een fysisch effect waarbij uitgestraalde golven voor een waarnemer van frequentie veranderen door het bewegen van de bron die de golven uitstraalt. 
Het effect bestaat voor lichtgolven en geluidsgolven. 
Dit effect wordt in de astronomie gebruikt om de beweging van hemellichamen in te schatten aan de hand van de kleur van het uitgestraalde licht. 
Een voorbeeld uit het alledaagse leven vind je terug in de toonhoogte van de sirene van een ziekenwagen. Wanneer die naar u toe beweegt, zal de sirene voor u een hogere toon hebben dan wanneer die van u wegrijdt.

2. De menselijke wervelkolom bestaat uit verschillende groepen wervels. 
De nekwervels worden de cervicale wervels genoemd, daaronder zitten borstwervels of thoracale wervels. 
Wij zoeken de andere naam voor de lendenwervels.

3. We keren terug naar de les chemie op de middelbare school. 
Iedereen kent of herkent waarschijnlijk deze tabel. Dat dit de tabel van Mendeleev is, weten jullie wel. 
We zijn echter op zoek naar de naam van de groep elementen helemaal rechts in de tabel. We zoeken dus de naam van groep 18.

4. Hebt u al gehoord van het SI-stelsel? Het Internationale Stelsel van Eenheden of SI-stelsel is het stelsel van uniforme internationale standaardeenheden voor het meten van bijvoorbeeld afstand, gewicht, snelheid en temperatuur. 
Het is bedoeld om gemakkelijker gegevens te kunnen uitwisselen zonder bijvoorbeeld te moeten omrekenen van inch naar meter. 
Het SI vormt een samenhangend geheel. Het is opgebouwd rond een aantal onderling onafhankelijke basiseenheden, die in combinatie met elkaar afgeleide SI-eenheden 

5. Jullie zien op het scherm een voorstelling van een atoom, waarbij de elektronen rond de atoomkern cirkelen. Deze atoomkern bevat protonen. 
We willen graag de naam van het tweede bestandsdeel van de atoomkern, waarvan de massa nagenoeg gelijk is aan die van een proton.

6. Hoe heet het proces waarbij samengestelde stoffen worden ontleed tot enkelvoudige stoffen en/of andere samengestelde stoffen onder invloed van een elektrische stroom. Het proces wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de galvanisatie van metalen onderdelen. 
Bij die galvanisatie wordt het metalen onderdeel als kathode gebruikt om er zo een dunne laag , bijvoorbeeld zink, op af te zetten als beschermlaag tegen roestvorming.

7. We wensen het niemand toe. Sommigen onder jullie zullen echter al kennisgemaakt hebben met een MRI toestel. 
Deze scannersoort wordt in de medische beeldvorming vooral gebruikt om wekere delen in het lichaam in beeld te brengen, terwijl een CT scanner vooral geschikt is voor het in beeld brengen van het beendergestel. 
Maar weten jullie ook voor welke Engelstalige benaming de letters "MRI" staan?

8. Vul de formule aan: kracht = massa x …

9. Iedereen weet dat bij het geven of krijgen van bloed, de bloedgroepen van donor en ontvanger compatibel moeten zijn. 
Het schema op het scherm geeft aan welke combinaties van donor en ontvanger compatibel zijn. Er zijn echter een paar combinaties weggelaten. 
Vul het bloedgroepschema aan. Vermeld telkens eerst de donor en dan de ontvanger!

10. Bij de samen- of tegenwerking van verscheidene golven op dezelfde tijd en plaats kunnen zich verschillende verschijnselen voordoen, afhankelijk van de frequentie, amplitude en fase van de golven en de eigenschappen van het medium. 
Er ontstaat in alle gevallen een patroon met plaatsen van een hogere intensiteit, wanneer de golven in fase zijn. De golven versterken elkaar dan. 
Er ontstaan ook plaatsen met een lagere intensiteit, of zelfs volledige uitdoving, waar de golven elkaar opheffen. 
Hoe noemen we dit verschijnsel?

Antwoorden
1. Dopplereffect
2. Lumbale wervels
3. Edelgassen
4. Kelvin
5. Neutron(en)
6. Elektrolyse
7. Magnetic Resonance Imaging
8. Versnelling
9. O + / A +
    O + / B +

10. Interferentie